Marató de contes

Flora Grané
Assessora LIC

marato13Les paraules s’han fet mestresses dels carrers. És Sant Jordi a Sant Vicenç de Castellet i al Pont se Vilomara. Corrues de nens, pares i mestres, amunt i avall del poble. Els conta-contes els esperen a les places, amb una història a punt de ser contada. La llum d’un magnífic dia assolellat, el color de les roses, de les portades dels llibres, dels vestits dels nens i nenes, el so de les paraules que voleien per les places… Llum, colors, paraules i sons per donar vida a les històries. Un Sant Jordi difícil d’oblidar, que esperem que encapçali molts altres Sant Jordis que vindran.

Sant Jordi participatiu
Durant tot el matí de la Diada, carrers i places es converteixen en escenaris per explicar contes als més menuts. Totes les escoles del municipi, l’institut, la biblioteca municipal i l’Escola de música participen i organitzen conjuntament aquesta activitat impulsada des del Pla Educatiu d’Entorn del Bages sud. Pares i mares, mestres, professorat i alumnat es converteixen en narradors per un dia d’històries de tota mena. El grup de guitarra i coral de l’institut i l’Escola de Música hi aporten la part musical. A l’ambient habitual dels carrers en un dia de mercat s’hi afegeixen corrues de nens i nenes que surten de les aules per participar a la festa.

CAM00830

Un treball coordinat
Des de fa quatre anys, partir del mes de gener es posa en marxa una comissió organitzadora, formada per un representant de cada centre educatiu del municipi, la biblioteca pública, l’Escola de música i el PEE, amb l’objectiu d’organitzar la Marató. La composició de la comissió facilita la coordinació entre tots els agents educatius que hi participen. Implicació de l’Ajuntament

Acte de cloenda i agraïment als conta-contes
Unes setmanes més tard, s’organitza un acte públic on es convida tots els participants que han fet possible la Marato. L’obsequi és un espectacle d’un conta-contes professional, un bon berenar i la foto de la pròpia actuació en un dels escenaris de la Marató.

Model per a altres municipis
A partir de l’experiència a Sant Vicenç i de la relació entre els dos municipis en les activitats del Pla d’Entorn, el Pont de Vilomara enguany també ha organitzat la seva pròpia Marató de contes, amb participació de l’Escola Pompeu Fabra, l’Escola bressol La Pau i la Biblioteca municipal, i gràcies a la col·laboració de famílies i mestres. L’experiència s’ha adaptat al mapa educatiu del municipi i ha nascut amb els seus trets particulars. Aquesta és una de les gràcies del treball en xarxa.

Més informació a:
http://www.peebagessud.cat/noticies/unsantjordipledhistories

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Número 05 - juny 2013 i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.