Impuls del servei comunitari per a l’alumnat de secundària obligatòria

Servei comunitari en el marc curricular i mitjançant l’aprenentatge i servei

CRP del Bages

El Departament d’Ensenyament està impulsant una acció experimental, anomenada “Servei Comunitari” amb la voluntat d’implementar-la en un centenar de centres educatius de secundària de tot Catalunya.
A la nostra comarca hi participen 6 centres. De Manresa, l’Institut Lluís de Peguera i l’Escola Joviat, de Sant Vicenç de Castellet, l’Institut  Sant Vicenç i Mare de Deu del Roser FEDAC, la Secció d’Institut de Castellbell i el Vilar i l’Institut Escola Ramona Calvet de Castellterçol.

El servei comunitari per a l’alumnat de l’ESO té la finalitat de garantir que els estudiants, al llarg de la seva trajectòria escolar, experimentin i protagonitzin accions de compromís cívic, aprenguin en l’exercici actiu de la ciutadania i posin en joc els seus coneixements i capacitats al servei de la comunitat.

La metodologia que utilitza el projecte  és la de l’Aprenentatge Servei. Aquesta metodologia, que  combina processos d’aprenentatge i de servei a la comunitat en un sol projecte, ja té una important tradició en  alguns centres docents del nostre país. Hi ha una important base d’experiències  sobre temàtiques com per exemple :
– L’acompanyament a l’escolarització (acords amb centres de primària)
– L’intercanvi generacional (acords amb residències o llars d’avis)
– Els projectes de solidaritat i cooperació (acords amb ONG, banc d’aliments…)
– Promoció de la salut  (banc de teixits, sang…)
– El medi ambient…

El centre que hi participa arriba a un acord amb una entitat cívica, institució, ONG, on l’alumnat pot fer el servei i articula la col·laboració entre el centre i l’entitat mitjançant un conveni.

L’experimentació que s’iniciarà en el curs 2013-2014  s’adreça a cursos de 3r o 4t d’ESO. Comportarà la necessitat d’incloure aquesta acció en el marc curricular de l’alumnat i també  la realització d’algun tipus d’activitat de servei comunitari per part de tot l’alumnat del grup.

Qualsevol centre que estigui interessat a disposar de més informació sobre aquesta acció es pot posar en contacte amb el CRP del Bages o veure més documentació a les següents adreces :

http://www.xtec.cat/web/comunitat/entorn_pee_documents_aprenentatge
http://www.aprenentatgeservei.org/
http://www.aprenentatgeservei.cat/intra/aps/documents/aps_centres_educatius_3.pdf

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Número 04 - febrer 2013 i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.