Experiències Matemàtiques

CRP del Bages

Entre el 26 d’abril i el 24 de juny hem gaudit a Manresa, a la sala del Centre Cultural el Casino, de  l’exposició “Experiències matemàtiques. Aprendre amb les mans” que ofereix el  Museu de les Matemàtiques de Catalunya.
És una exposició interactiva, que té com a finalitat apropar les matemàtiques a les persones i a la realitat, mostrant aspectes sorprenents i emotius d’aquestes i proposant experiments i activitats de manipulació matemàtica.

Consta de diferents mòduls per investigar a l’entorn de: cercles, tubs i boles, paràboles d’aigua, puzles de polígons, fraccions, material per construir geometria, corbes, jocs de càlcul i estratègia, matemàtiques a la natura, il·lusions òptiques… i molts més.
Són materials manipulatius i lúdics, de diferents nivells de dificultat, que permeten l’intercanvi amb els visitants i  mostren les matemàtiques com a font de joc i de plaer, a la vegada que permeten reflexionar al voltant de les matemàtiques.

L’han visitat al voltant de 1.600 noies i nois dels centres de Manresa i comarca, la majoria centres de secundària, però, també  de primària.
La visita ha estat guiada per una monitora que els ha incentivat a descobrir i a investigar en cadascun dels reptes proposats,  afavorint la seva autonomia. Durant l’hora i mitja que ha durat cada visita, els nois i noies han pogut experimentar, aprendre i gaudir amb  les matemàtiques.
L’experiència ha estat molt satisfactòria, ja que tots sabem que els reptes i els jocs, com activitats humanes, ens atrauen i ens satisfan intel·lectualment i, a més a més, l’aplicació de les estratègies matemàtiques al joc és molt enriquidora.

Paral·lelament i amb la col·laboració de la UBIC de Manresa s’ha posat en marxa una activitat lúdico-matemàtica que ha consistit a endevinar 14 reptes que han estat proposats en cartells distribuïts per botigues del centre de Manresa, amb la intenció d’apropar les matemàtiques al públic en general i a la vegada fer la ciutat més matemàtica per uns quants dies.
Les respostes s’han recollit mitjançant un formulari que hi havia publicat a http://expemates.blogspot.com/ , bloc que s’ha fet amb motiu de l’exposició i de les activitats generades al seu voltant. S’han rebut més de 1.100 respostes corresponents a 144 participants.  Entre les persones que han encertat més enigmes, s’han sortejat 5 llapis de memòria.
També s’han fet diferents activitats complementàries adreçades al professorat i al públic familiar que també trobareu explicades al bloc.

Cal esmentar que un grup de professors i professores de matemàtiques de diferents instituts de Manresa i comarca han col·laborat activament en l’organització i participació de l’exposició i les activitats complementàries. És un grup consolidat, que fa ja uns quants anys, que prepara juntament amb el CRP del Bages,  una gimcana matemàtica pel centre de Manresa per a l’alumnat de 1r d’ESO.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Número 03 - juny 2012 i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.