Fem Matemàtiques

Pilar Illa
CRP del Bages

provadegrup2-2013Fem matemàtiques és una activitat que té la finalitat de contribuir a desenvolupar la competència matemàtica per tot l’alumnat de sisè de Primària i primer i segon d’ESO dels centres escolars de Catalunya. També permet intercanviar experiències i compartir propostes per part del professorat de les diferents comarques de Catalunya. És organitzada anualment per la FEEMCAT (Federació d’Entitats per a l’Ensenyament de les Matemàtiques a Catalunya) amb el suport del Departament d’Ensenyament.

S’organitza en forma de concurs i es desenvolupa en tres fases.

  • Primera fase: es fa als centres i la resolució dels problemes es fa en grup.
  • Segona fase: es realitza de manera independent en cada una de les 4 associacions que forma part de la FEEMCAT: ABEAM, APMCM, ADEMGI, APaMMs, es classifiquen els millors grups de la 1a fase, i la prova és individual.
  • Tercera fase o fase final: s’estructura com una jornada matemàtica amb un component lúdic, i hi participa l’alumnat seleccionat de la segona fase. I enguany aquesta fase final s’ha fet Manresa.

Com s’ha organitzat?

provaindividual-2013Cada any l’organitza, una de les quatre associacions que formen part de la FEEMCAT, i enguany l’encarregada ha estat l’ABEAM.

Però, des de Manresa, al llarg del curs escolar, el grup de treball de professors i professores de matemàtiques de diferents centres de secundària de Manresa i comarca que forma part del pla de formació de zona del Bages, i amb una llarga tradició organitzant la Gimcana matemàtica per l’alumnat de 1r d’ESO, s’ha anat trobant per dissenyar aquesta fase final, amb l’assessorament i el vistiplau de l’ABEAM.

Fase final

setdemagiaprovadegrup2013La Jornada es va realitzar el dissabte 11 de maig, entre l’espai de l’EPSEM, l’Escola Bages i el teatre Conservatori de Manresa.

Hi van participar una seixantena de nois i noies de sisè de primària, de primer i de segon d’ESO, d’arreu de Catalunya, que havien passat la primera i la segona fase, quatre dels quals de la nostra comarca (dos de Manresa i dos de Sallent). Anaven acompanyats dels seus professors i professores i per les famílies respectives. Les famílies acompanyants van poder gaudir d’una visita per conèixer la Manresa medieval: “La ciutat en temps del rei Pere III” (Itinerari medieval + visita al Centre d’Interpretació del Carrer del Balç).

Els nois i noies participants van realitzar, al llarg del dia, una prova individual i dues proves de grup.

I a la tarda, al Teatre Conservatori es va realitzar l’acte de cloenda, amb l’actuació del grup de màgia “Set de màgia” format per dos nois molt joves de Sant Vicenç de Castellet que van engrescar grans i petits,i tot seguit es va fer el lliurament de premis. Els tres primers classificats de 2n d’ESO van quedar classificats per representar Catalunya a l’Olimpíada Estatal d’alumnes de 2n d’ESO organitzada per la FESPM (Federación Española de profesores de matemáticas).

Si voleu conèixer les proves i veure les fotos de la Jornada podeu entrar a http://feemcat.org/?p=707

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Número 05 - juny 2013 i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.